לילד שלי יש הפרעת קשב וריכוז, אז מי מטפל בזה?

הפרעת קשב וריכוז היא שם כולל ללקות נוירולוגית מולדת שאינה נראית מבחוץ, אין לה סממנים חיצוניים פיזיים, והיא מאובחנת רק ע"י ההתנהגות. יש לה אלמנטים התנהגותיים, מוטוריים-תחושתיים, קוגניטיביים ורגשיים- חברתיים.

אז מי מטפל בזה ?

רופא/ה- הפרעות קשב וריכוז מאובחנות ע"י מומחים/יות בתחום – רופאים/ות נוירולוגים/יות ופסיכיאטרים/יות לילדים ונוער. הרופא הוא זה שמאבחן ויכול להתאים טיפול תרופתי. הדגש הוא על להתאים כי יש כיום מיגוון תרופות, יש הבדלים בין ילדים יש להתאים את התרופה המתאימה. לעיתים זה לוקח זמן ואין  ברירה מקצת ניסוי וטעייה. אבל שיתוף פעולה אם הרופא חשוב. צריך למצוא רופא טוב עם נסיון בתחום שאתם נותנים בו אמון.

Young mother being angry of daughter sleeping on desk while doing homework

בדיקת קשב ממוחשבת- רצוי להשתמש גם בה כדי להבין אם הטיפל התרופתי עשוי להועיל.

הפרעות בשינה – מנגנון הערות שינה לעיתים אינו מווסת ויש להתאים טיפול גם לכך. הורים רבים אינם מודעים לכך וחושבים שהילד עושה דוקא. אנשי מקצוע מאשימים את ההורים בחוסר הצבת גבולות ואינם מבינים שזו חלק מהבעיה הנוירולוגית של חוסר הויסות.

מרפאה בעיסוק – הקניית אסטרטגיות להתמודדות עם האלמנטים השונים של התופעה. הכי טוב כזו שעברה הכשרה של cog-fun. יש כיום התייחסות נפרדת וספציפי לילד בגיל הרך, בגיל בית הספר ומתבגרים.
אבחון תחושתי – פעמים רבות חלק מחוסר הויסות, מרפאה בעיסוק יכולה להתייחס לחלקים האלה ולהמליץ על טיפול, או התאמה של הסביבה.

מורה להוראה מתקנת – לעזרה בהכנת שיעורי בית, הקניית אסטרטגיות ללמידה. פעמים רבות ישנה לקות למידה המעורבת. גם אם לא אובחנה יש קשיים אקדמיים עקב הבעיה של קושי בהתארגנות למשימה, תכנון ועבודה ברצף. וכאן המקום לערב איש מקצוע לסיוע.

קלינאית תקשורת – לטיפול בהפרעה השפתית. איחור שפתי מאפיין פעמים רבות ילדים עם הפרעת קשב וריכוז. שיפור היכולת השפתית חשוב לשיפור היכולת לארגן את המחשבות, ליצירת קשרים חברתיים ולשיפור היכולת האקדמית- לימודית.

קבוצה לשיפור מיומנויות חברתיות – חוסר היכולת לקרוא סיטואציות חברתיות, חוסר האיפוק מול חברים יוצר הרבה פעמים קושי ביצירת קשרים חברתיים ואף דחייה חברתית. בקבוצה למיומנויות חבתרתיות המונחית ע"י מיגוון אשני מקצוע כגון פסיכולוגית התפתחותית, מרפאה בעיסוק, מטפלת רגשית, קלינאית תקשורת. 

האם אני צריך לפנות מיד לכל אנשי המקצוע הללו ?

ממש לא. אצל כל ילד הלקות מתבטאת בתחומים אחרים ובעוצמות שונות. אז חשוב לבדוק מה הכי חשוב לילד שלי כרגע.לאורך זמן יתכן שתצטרכו להיעזר ביותר מאיש מקצוע אחד. 

נכתב ע"י – מיכל ליבוביץ, מרפאה בעיסוק ומטפלת רגשית באמצעות גינון. מנחת הורים לילדים עם לקויי למידה-קשב-וריכוז.