מהו המשחק החופשי? ולמה הוא חשוב?

משחק חופשי הוא זמן שבו הילד יוצר לעצמו מרחב עם פריטים/חפצים שונים והוא זה שמנחיל עליהם כללים וחוקי משחק משל עצמו. למשחק החופשי בגיל הרך יש חשיבות רבה להתפתחות התקינה של הילד בכל הרמות: רגשית, שפתית, חברתית, מוטורית , קוגניטיבית, פיזית וכו'.
לילד יש יכולות למידה מולדות מרובות, וכל מה שצריך, זה לאפשר לו את הזמן והמרחב תוך הקנייה של בטחון. ילדים שמרבים במשחק דמיון, חווים את תחושת האלתור, קובעים לעצמם ולעולם חוקים וכללים של נכון או לא נכון, מותר ואסור; מפליגים בדמיון, מפיגים את הבדידות ויכולים להגשים פנטזיות - כי הכול אפשרי. 


הילד שבונה מלגו או מקוביות, משחק עם בובות, מכוניות, קופסאות וכו', מרגיש תחושת סיפוק, כי מצליח לקיים משחק כרצונו, וגם חווה את ההתלהבות של האחרים מיכולותיו. המשחק מאפשר לילד לחקור את החפצים בצורה שהוא רוצה, להכיר מרקמים וחומרים, לשיים אותם, למיין, להבחין בין השומה לשונה. המשחק נותן לילד הזדמנות ללמוד שמות של צבעים , הבחנה בגדלים, שיום צורות, משקלים שונים, מושגי מרחב כמו קרוב - רחוק, למעלה - למטה, קטן - גדול, כמות וכו'.
 המשחק החופשי כולל גם משחק דמיוני, ואז הילד יכול להפוך לגננת, לאבא, לאימא, לרופא, לכבאי או לכל דמות שירצה.


חשוב לציין שזמן המשחק החופשי מלמד את הילד לא פחות מפעילות או משחקים "לימודיים - דידקטיים" (כמו משחקי קופסא), ואף יותר. כמובן, שבשלב מסוים כדאי להצטרף למשחק החופשי והדמיוני של הילד, לקחת בו חלק ולזרום עם תוכניות ומחשבות הילד. 
תהנו!
נכתב ע"י – שי לי שמש, מרפאה בעיסוק התפתחותית