5 דברים לעשות עבור הילד

5 דברים שצריך לעשות עבור הילד לפני שהחלטתם לחנך אותו.

רשמתם את הילד לחוגי אנגלית ומחשבים, קניתם לו אופניים, וכבר חושבים שאתם הורים טובים? חשוב לזכור, שהדבר החשוב ביותר בחינוך הילד היא הדרך שבה אתם מדברים אליו. למרות שהעולם כל הזמן משתנה מסביב, קשיים ביחסים בין ילדים והורים קיימים תמיד. אנחנו עדיין שואפים לחיות בלי קונפליקטים ומריבות, ורוצים שילדינו יצייתו לנו. במקביל, חל שינוי גדול ומשמעותי: ההורים נוטים יותר לשאול את עצמם, האם תמיד יש צורך להכריח בכל מחיר.

לפני תגובה כלשהי למעשה של ילדכם, נסו להבין מה עומד מאחורי המעשה הזה: עייפות, עלבון, זעם, כעס או שמחה? כדי לתמוך בילדכם, נסו ראשית: להקשיב לו. שנית, להבין את רגשותיו ולהמליל אותן לילד- הוא לעתים קרובות פשוט לא יכול לבטא את תחושותיו במילים. ורק אחרי זה החליטו, האם להתעקש על העמדה שלכם או להיפך, לוותר כרגע.

הבנה – היא בסיס של יחס אמפתי, אם זה בין בני זוג או להורה ולילד. בואו ננסה להשתמש בטכניקת הקשבה אקטיבית. לדוגמה, הילד אומר: "אני לא רוצה ללכת לישון!" אם אימא ממשיכה לדרוש והילד להתעקש, בסופו של דבר, אימא הולכת להתלונן בפני אבא: "הוא לא הקשיב לי!" וזה כבר עימות.

כיצד להימנע מעימות? במקרה כזה אפשר לומר: "אני רואה שיש לך משחק מאוד מעניין, ואתה לא רוצה ללכת לישון, אבל הגיע הזמן. עכשיו נלך יחד ואקריא לך סיפור", - זו הקשבה אמפתית. אמרתם לילד שאתם מבינים את רגשותיו ומכבדים אותן. זה לא עימות ולא הפסד, כי בסופו של דבר, שכנעתם את הילד ללכת לישון.

המתכון של הקשבה אמפתית פועל ברוב המקרים עבור כל הגילאים. במקרה של היחסים עם הילד, האחראיות מוטלת על ההורה כמבוגר וכמנוסה יותר. ואם בחרנו סגנון יחסים כזה, עלינו ללמוד להקשיב, להבין ולקבל את הילד. אם הילד מסרב לבצע משימה, הקשיבו לעצמכם: האם נכון להתעקש עכשיו? אולי נכון יותר להתגמש?

5 דברים שאתם יכולים לעשות עבור הילד שלכם בכל יום: 

  1. תמכו בהצלחות של הילד. ציינו ושבחו את כל ההישגים שלו, דונו בפרטי ההצלחה, העצימו את הילד בכל הזדמנות.
  2. שתפו ברגשות שלכם. דברו על החוויות שלכם – גם חיוביות וגם שליליות. 
  3. הפגינו אמפתיה, אימרו משפטים כגון " נחמד לנו ביחד",  "אני אוהב/ת לעשות דברים  ביחד", " תודה, ממש עזרת לי היום".
  4. חבקו את הילד כמה שיותר. אגב, כדאי לעשות את אותו הדבר ביחס לבני משפחה מבוגרים.
  5. אל תמהרו עם ייעוץ וסיוע, אם הילד לא מבקש, גם אם אתם יודעים איך לעשות זאת טוב יותר.

אי אפשר לגדל את הילד ללא עבודה של המבוגר על עצמו. בשימוש בטכניקת ההקשבה האמפתית, יורד המתח, ומשתנים בהדרגה מצב הרוח והאווירה הכללית במשפחה; ילדכם לומד מהו יחס מכבד כלפי אדם אחר, לומד לתקשר בהקשבה ואמפטיה. אם יש לכם משהו שמפריע במערכת היחסים עם הילד, זו סיבה טובה לשנות את סגנון החינוך במשפחה ולהתחיל לנהוג אחרת.

בהצלחה!

החומר נלקח מ- http://you-journal.ru/cognitive/psychology/5-veshhej-kotorye-nuzhno-sdelat-dlya-rebenka-prezhde-chem-ego-vospityvat